campingkooktoestel

De 6 beste campingkooktoestellen in 2023

Wanneer je gaat kamperen is een fijn campingkooktoestel onmisbaar. Hoogstwaarschijnlijk zul je deze iedere dag, misschien wel vaker, nodig hebben om het een en ander te bereiden. Denk aan je avondeten maar ook aan je ontbijt ‘s ochtends als je trek hebt in bijvoorbeeld een omelet.

Een campingkooktoestel is vrij vanzelfsprekend als je gaat kamperen, maar er zijn ook andere voorbeelden te noemen waarin een campingkooktoestel uitkomst bied. In dit artikel gaan we dit en ook andere zaken bespreken omtrent de beste campingkooktoestellen. Zo gaan we je ook vertellen waar je zoal op moet letten bij de aanschaf. Op die manier hopen we dat je de juiste keuze kunt gaan maken en lang kunt genieten van je kooktoestel.

1. Waarom een campingkooktoestel kopen?

In de intro hebben we het kort al over de eerste reden gehad om een campingkooktoestel aan te schaffen; je gaat kamperen. Maar een campingkooktoestel kan in meerdere situaties uitkomst bieden. Denk bijvoorbeeld aan een appartement dat je hebt gehuurd voor een weekend waar slechts 3 pitten te vinden zijn. Met een extra campingkooktoestel kun je dan net wat uitgebreider koken, mocht je wellicht in groter gezelschap zijn.

Maar wat denk je van een verbouwing? Indien je bezig bent met een verbouwing van bijvoorbeeld je keuken, dan kan het goed zijn dat een campingkooktoestel uitkomst kan bieden. Als je een aantal dagen zonder keuken zit, dan is het toch fijn om eten te kunnen bereiden. Er zijn namelijk ook campingkooktoestellen met meerdere pitten waardoor je toch aardig wat kunt koken. Het zal anders zijn dan in een volwaardige keuken maar het is een prima oplossing voor een kortere periode.

Ook is een campingkooktoestel ideaal voor als je een lange reis maakt in de auto. Een campingkooktoestel neem je gemakkelijk mee omdat deze vrij compact is (met name een 1-pit toestel). En je kunt op iedere gewenste plek stoppen om je eten te bereiden; het toestel haal je vlot uit de auto en binnen no-time heb je een vuurtje branden.

Al met al zijn er veel voorbeelden te noemen waarin een campingkooktoestel een goede uitkomst biedt. Gelukkig zijn veel campingkooktoestellen niet duur in aanschaf en is het bijna een must om er eentje in huis te hebben als je vaker van huis weg bent.

Hieronder bespreken we graag met je waar je zoal aan moet denken, als je besluit een campingkooktoestel aan te gaan schaffen.

eten klaarmaken op een campingkooktoestel

2. Waar op letten bij de aanschaf van een campingkooktoestel?

Een campingkooktoestel is zoals je hebt kunnen lezen een waardevolle toevoeging aan je bagage. Maar waar moet je zoal aan denken als je een dergelijk toestel wilt gaan aanschaffen? Om je in dit proces te helpen hebben we de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. Zo leggen we precies uit wat belangrijk is bij een campingkooktoestel en hoe je de juiste keuze kunt maken. Hieronder vind je een kort overzicht waarin we je stap voor stap meenemen door de zaken die er écht toe doen.

  • Veiligheid: om mee te beginnen is dit wellicht het allerbelangrijkste aspect om naar te kijken. Hoe veilig is het campingkooktoestel? Het laatste wat je wilt is dat er gevaarlijke situaties ontstaan tijdens het gebruik van een dergelijk toestel. Je bent immers in de weer met gas, vuur en hete objecten. Het is dan ook geen slecht idee om goed naar de veiligheid van het betreffende campingkooktoestel te kijken dat je wilt aanschaffen. Is er bijvoorbeeld een beveiligingssysteem aanwezig waardoor het kooktoestel zichzelf kan uitschakelen bij oververhitting/overbelasting? Een dergelijk systeem kan in ieder geval nooit kwaad en is in onze ogen zeker een groot pluspunt.
  • Afmetingen: hoe groot is het campingkooktoestel? Als je gaat voor 1-pit toestel dan neemt deze sowieso niet veel plek in bezit. Maar zodra je al voor meer pitten gaat wordt het apparaat toch al een stuk groter. Bedenk goed hoe je de pit wilt gaan gebruiken en of je verwacht meerdere pitten nodig te hebben. Indien je veel bagageruimte over hebt, is het geen probleem om voor meerdere pitten te gaan, maar vergis je niet dat meerdere pitten ook een groter gewicht met zich meebrengt.
  • Aantal pitten: de afmetingen van het campingkooktoestel hangt nauw samen met het aantal pitten. Je kunt eigenlijk wel stellen dat over hoe meer pitten je beschikt, des te groter het kooktoestel wordt. In ieder geval kan het hebben van 2 of meer pitten wel heel erg praktisch zijn. Met 1-pit heb je toch al iets meer geduld en creativiteit nodig om een leuk gerecht te bereiden. Al is de een natuurlijk wat handiger dan de ander.
  • Gewicht: een campingkooktoestel brengt ook enig gewicht met zich mee. Houd hier rekening mee als je verwacht dat je je kooktoestel mee gaat nemen en er veel mee gaat lopen. Veel gewicht is dan simpelweg niet praktisch. In onderstaand overzicht zullen we het gewicht dan ook duidelijk uitlichten zodat je snel kunt zien wat de lichtere en zwaardere varianten zijn. Ook het aantal pitten dat je kiest heeft natuurlijk effect op het gewicht.
  • Hittebron: hoe wordt het campingkooktoestel voorzien van warmte? Dit kan vaak op twee manieren; door middel van stroom of gas. Lees in ieder geval goed bij het betreffende product wat je nodig hebt. Kies je voor een kooktoestel dat werkt op gas? Zorg dan dat je voldoende gas aanschaft of controleer of er eventueel al wat meegeleverd wordt. Het zou jammer zijn als je er te laat achterkomt dat je helemaal geen gas hebt.
  • Vermogen: het vermogen van het campingkooktoestel bepaald de tijd die nodig is om hetgeen wat je aan het maken bent, te laten koken. Hoe meer vermogen, des te sneller je iets aan de kook kunt krijgen. Kies voor een campingkooktoestel met voldoende vermogen indien je niet te lang wilt wachten op je eten.
  • Verbruik: als je kiest voor een campingkooktoestel op basis van gas en het betreffende toestel heeft een hoog verbruik, dan zul je ook voldoende gas mee moeten nemen. Andersom heb je natuurlijk een stuk minder gas nodig; dat scheelt ruimte in je bagage en geld in je portemonnee. Bij een elektrische kookplaat kun je nagaan hoeveel stroom deze verbruikt. Zo kom je niet voor onverwachte stroomrekeningen te staan.

Hopelijk heb je na het lezen van bovenstaande punten een idee gekregen waaraan een campingkooktoestel moet voldoen. Met deze informatie in je achterhoofd weten we zeker dat je het beste campingkooktoestel voor jou gaat vinden.

3. De 6 beste campingkooktoestellen

Alleen de beste campingkooktoestellen gaan we je in onderstaand overzicht laten zien. We hebben deze met veel zorg uitgezocht zodat jij alleen nog de geschikte voor jou hoeft uit te zoeken.

3.1. KitchenBrothers – Elektrische kookplaat – 2 pits – 185 / 155 mm – 2500 W – Vrijstaand – Zilver/RVS

Zonder twijfel is dit het beste campingkooktoestel dat op dit moment te verkrijgen is. Dit elektrische campingkooktoestel bevat twee pitten waardoor je een stuk flexibeler bent tijdens het koken. Het werkt toch behoorlijk wat makkelijker met meer dan één pit. De pitten zijn voorzien van meer dan voldoende vermogen waardoor je je eten vlot kunt bereiden. Qua formaat is de kookplaat niet al te groot, ondanks de twee pitten.

Wat verder fijn is, is dat de pannen niet van de pitten afglijden door de hoog opstaande handvaten. Pannen willen namelijk nog wel eens bewegen als je aan het roeren bent maar door de handvaten blijven ze netjes op hun plek staan.

Aan de veiligheid heeft KitchenBrothers ook goed gedacht. Er is een goed veiligheidssysteem aanwezig waardoor het kooktoestel zichzelf uitschakelt wanneer deze oververhit wordt. Ook wanneer je het kooktoestel langere tijd niet gebruikt, wordt het apparaat vanzelf uitgeschakeld. Qua veiligheid is dit ook één van de beste keuzes die je kunt maken.

  • Afmetingen: 54,3 x 22,8 x 10 cm.
  • Gewicht: 4 kg.
  • Aantal pitten: 2.
  • Diameter kookplaat: 185 en 155 mm.
  • Veiligheidssysteem: ja.
  • Hittebron: stroom.
  • Vermogen: 1500 en 1000 W.

3.2. KitchenBrothers – Elektrische kookplaat – 1 pits – Enkele kookplaat – 1500 W – Vrijstaand – Zilver/RVS

Naast een tweepits model is er van de KitchenBrothers ook een model met één pit te verkrijgen. Dit elektrische campingkooktoestel is van precies dezelfde kwaliteit als het toestel hierboven waardoor je geniet van alle genoemde voordelen. Denk dus aan het goede veiligheidssysteem, de pannen die niet wegglijden en het meer dan voldoende vermogen om je eten vlot te bereiden.

Het voordeel van dit éénpit toestel is dat deze een stuk kleiner en compacter is. Ook het gewicht is een stuk minder waardoor je dit campingkooktoestel gemakkelijk overal mee naartoe neemt.

  • Afmetingen: 22,8 x 31,8 x 10 cm.
  • Gewicht: 3 kg.
  • Aantal pitten: 1.
  • Diameter kookplaat: 185 mm.
  • Veiligheidssysteem: ja.
  • Hittebron: stroom.
  • Vermogen: 1500 W.

3.3. Eurocatch Outdoor – Everflame – Butaangas stove – Camping kooktoestel – Draagbaar gasfornuis – Zwart

Wil je voor een budget campingkooktoestel gaan? Dan is dit toestel iets voor jou. Het is een compact en klein campingkooktoestel dat werkt op basis van gas. Het verbruik van 150 gram gas per uur is prima en het toestel bevat een veiligheidssysteem om overbelasting te voorkomen.

Let op: bij dit campingkooktoestel worden geen gasbussen meegeleverd. Deze zul je zelf nog moeten aanschaffen. Wel krijg je een mooie koffer erbij waardoor je het toestel gemakkelijk kunt inpakken en meenemen.

  • Afmetingen: 33 x 28,5 x 8,8 cm.
  • Gewicht: 2,14 kg.
  • Aantal pitten: 1.
  • Diameter kookplaat: onbekend.
  • Veiligheidssysteem: ja.
  • Hittebron: gas.
  • Vermogen: onbekend.
  • Verbruik: 150 g/h.

3.4. Mannaco – Dubbele elektrische kookplaat – 2-pits – Losse camping kookstel fornuis – Kooktoestel kampeer kookstel

Dit mooie elektrische campingkooktoestel van Mannaco hoort ook zeker thuis in dit artikel over de beste campingkooktoestellen. Met twee pitten, een veiligheidssysteem en voldoende vermogen om te koken, is dit een meer dan prima campingkooktoestel.

Het toestel neemt ondanks de twee pitten niet veel ruimte in beslag en weegt slechts 3 kilogram. Verder beschikt het toestel over een anti-aanbaklaag en een indicatief aan/uit-lampje. Handig zodat je direct ziet of het toestel aan staat of niet.

  • Afmetingen: 40 x 40 x 10 cm.
  • Gewicht: 3 kg.
  • Aantal pitten: 2.
  • Diameter kookplaat: 185 en 155 mm.
  • Veiligheidssysteem: ja.
  • Hittebron: stroom.
  • Vermogen: 1500 en 1000 W.

3.5. Hofftech – Camping kookstel – Kooktoestel – Kampeer kookstel – Gasstel – Gaspit – Kookplaat – Elektronische ontsteking – Inclusief 4 gasbussen

Graag laten we je nog een goed campingkooktoestel zien dat werkt op gas. Bij dit toestel krijg je alvast 4 gasbussen meegeleverd waarmee je direct aan de slag kunt. Het is een zeer lichtgewicht campingkooktoestel en qua formaat is het ook zeker niet groot. Het vermogen is meer dan prima waardoor je je eten goed kunt klaarmaken.

  • Afmetingen: 26 x 34 x 8 cm.
  • Gewicht: 0,33 kg.
  • Aantal pitten: 1.
  • Diameter kookplaat: onbekend.
  • Veiligheidssysteem: onbekend.
  • Hittebron: gas.
  • Vermogen: 2200 W.
  • Verbruik: onbekend.

3.6. HOME@HOME – Campingland – Portable GAS stove – Camping kooktoestel – Kookbrander – Gasbranders – Kookstel – Draagbaar gasfornuis- Inclusief 4x gasflessen en koffer

Als laatste ronden we dit overzicht af met dit campingkooktoestel van HOME@HOME. Ook dit is een lichtgewicht en praktisch toestel met één pit. Het toestel werkt op basis van gas en je krijgt direct 4 gasbussen meegeleverd. Met een verbruik van 160 gram gas per uur heb je een meer dan prima campingkooktoestel om veel lekkere gerechten op klaar te maken.

  • Afmetingen: 28 x 28 x 6 cm.
  • Gewicht: 1 kg
  • Aantal pitten: 1
  • Diameter kookplaat: onbekend
  • Veiligheidssysteem: onbekend
  • Hittebron: gas
  • Vermogen: 2200 W
  • Verbruik: 160 g/h

4. Veelgestelde vragen

Na het lezen van dit artikel heb je hopelijk het beste campingkooktoestel voor jou kunnen vinden. Toch kan het zijn dat je nog enkele vragen hebt. We proberen een aantal van de meestgestelde vragen hieronder al voor je te beantwoorden.

Is een campingkooktoestel veilig?

De beste campingkooktoestellen zijn zeer veilig. Veel kooktoestellen bevatten namelijk veiligheidssystemen zoals een automatische uitschakeling bij overbelasting. Dit zorgt ervoor dat gevaarlijke situaties voorkomen kunnen worden.

Wordt er bij een campingkooktoestel gas meegeleverd?

Bij sommige campingkooktoestellen die werken op gas, wordt er gas meegeleverd. Dit kan zijn in de vorm van bussen of cartouches. Indien er geen gas wordt meegeleverd, lees dan goed in welke vorm je gas moet aanschaffen (bus of cartouche) om het correct aan te kunnen sluiten op het campingkooktoestel.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *